Litt fakta om røntgen

post thumb
Røntgen
by Thomas/ on 23 Mar 2021

Litt fakta om røntgen

Røntgen er en type stråling hvor lyspartikler, eller fotoner, har en bølgelengde på mellom 0,1 og 10 nm. Røntgen klinikker bruker slik stråling til å gjennomlyse kroppen på jakt etter skader.

Hvordan brukes røntgen?

Et røntgen apparat fungerer som et kamera, og fanger opp hvor strålingen går gjennom, og hvor den stopper. Bein er tettere enn muskler og fettvev, og er derfor mer synlig på røntgenbilder.

Bruk av røntgen innebærer en viss strålingsfare, men det er ikke så veldig farlig å få tatt et bilde eller to. Det er gjerne vedvarende stråling som kan skade deg.

Hvor kan man ta røntgenbilder?

De fleste større sykehus har røntgen klinikker. I tillegg kan du finne en mengde private klinikker som raskt kan gi deg svar om helsevesenet ikke er raskt nok.

På grunn av corona restriksjoner må klinikkene i dag opptre med forsiktighet, og alt av flater og møbler blir desinfisert mellom de forskjellige pasientene. Pasienter oppfordes også til å bruke munnbind.

Spennende bilder av deg selv

De fleste får bare tatt røntgen bilder når de har skadet seg. Om det er ledig tid går det også an å ta andre bilder, om man har lyst og penger til det.